VÄRMARE

Upptäck vårt breda sortiment av värmare som är ett måste för restauranger, uteserveringar och hem

Vi jobbar med Ledande Leverantören Star Progetti

för att Erbjuda Pergola av Högsta Kvalité.

VÄRMARE

Upptäck vårt breda sortiment av värmare som är ett måste för restauranger, uteserveringar och hem

Vi jobbar med Ledande Leverantören Star Progetti

| SOLGARDINER & SKUGGA

Värmare - Ett Måste

Våra värmare är designade för att erbjuda effektiv och pålitlig värmning i olika miljöer. Oavsett om det är för hemmabruk eller kommersiell användning, våra värmare är utformade för att ge optimal prestanda och komfort. Med enkel installation och användarvänlig drift är våra värmare det perfekta valet för att hålla dig varm och bekväm året runt. Upptäck vårt sortiment av högkvalitativa värmare och skapa en behaglig atmosfär var du än är

| SOLGARDINER & SKUGGA

Värmare - Ett Måste

Våra värmare är designade för att erbjuda effektiv och pålitlig värmning i olika miljöer. Oavsett om det är för hemmabruk eller kommersiell användning, våra värmare är utformade för att ge optimal prestanda och komfort. Med enkel installation och användarvänlig drift är våra värmare det perfekta valet för att hålla dig varm och bekväm året runt. Upptäck vårt sortiment av högkvalitativa värmare och skapa en behaglig atmosfär var du än är

Kontakta oss idag för att skapa din uteplats med våra stilrena pergola.

Kontakta oss

Få ett Gratis Prisförslag & Offert Idag!

Fyll i kontaktformuläret så kontaktar vi dig inom kort

Funderar du på att köpa Markiser?

Här har du vår Checklista

Detta är våra 7 bästa råd för dig som vill köpa en markis nu till sommaren.

Vi hjälper dig att planera ditt köp och hitta rätt lösning för just dig

1. Vilken typ av markis bör du köpa?

När du kikar runt på olika markiser, kommer du att upptäcka att du har fyra olika varianter att välja bland: fönstermarkiser, terrassmarkiser, fristående markiser och takmarkiser.

Fönstermarkis

Fönstermarkiser är kanske den vanligaste beställningen vi får. Det går att välja mellan fallarmsmarkiser och vertikalmarkiser.

  • Fallarmsmarkisen är en klassisk fönstermarkis som fälls ut framåt och nedåt på en markisarm. Armarna sitter fast längst fram i det som kallas frontprofil, samt en bit ner på var sin sida av fönstret.

  • Screenmarkisen (eller vertikalmarkisen) är en markis som fälls ned helt vertikalt, lite som en utvändig rullgardin. Denna modell passar extra bra om dina fönster är höga eller om markisen monteras på ett vindutsatt läge.

Terassmarkis

Terrassmarkiser är ofta lite större och monteras horisontellt över din uteplats, altan eller balkong. En terrassmarkis kan, precis som de flesta av våra markiser, fås med en mängd olika smarta tillbehör såsom inbyggd belysning, terrassvärmare, motorisering samt sol- och vindsensorer.

Terrassmarkiser finns i fyra olika varianter:

  • Helkassettmarkiser – markisväv och armar sitter helt skyddade av en kassett när den är infälld.

    • Halvkassettmarkiser – markisväven är helt skyddad när den är infälld , men armarna hänger utanför/nedanför.

    • Öppna markiser – detta är en så kallad standardmarkis utan kassett. Markisväv och konstruktion är oskyddad, men man kan köpa till ett så kallat skyddstak som ger visst skydd.

    • Sidomarkiser – markis som fästs i väggen och rullas ut som en provisorisk vägg vid kortsidan av uteplatsen. Bilden nedan visar en fin sidomarkis i vitt, som blir ett trevligt solskydd vid eftermiddagssol.

Fristående Markis

Fristående markiser står på en ställning och förankras i marken. Man köper denna typ av markis i två delar: ställningen och två markiser som kopplas på ställningen. Denna markismodell lämpar sig för uteplatser och miljöer där det inte finns någon lämplig vägg att fästa markisen, eller om utemiljön inte är i anslutning till huset (över en pool eller del av trädgården). På bilden nedan ser du den innovativa markisen ”Planet” som monteras genom att ”skruvas” fast i marken.

Takmarkis

Takmarkiser monteras oftast över inglasade uterum eller glaspartier som lätt blir överhettade när solen ligger på. Markisen tar upp värmen från solen innan den når glaset och förhindrar att den når uterummet.

FAQ image

2. Hur stor ska markisen vara?

För att ge det solskydd du vill ha, är det viktigt att markisens längd och bredd blir rätt. Då kan det vara bra att känna till ett par saker inför köpet:

  • Om du vill ha ett längre utfall än bredden på markisen måste du välja en pergola. Det är nämligen bara en pergola som går att få med längre utfall än bredd. Pergolan har stöttande ben i ytterhörnen vilket ger stadga och större volym under markisen.

  • Om du har en riktigt bred uteplats eller ett stort fönsterparti, kan det också vara ett alternativ att sätta två markiser bredvid varandra för att behålla markisens stadga och funktion.

Tips: En terrassmarkis som monteras över en altan eller terrass behöver täcka ungefär 50 centimeter utanför ytan som ska skuggas för ett fullgott solskydd.

FAQ image

3. Var ska markisen sitta / hur ska den monteras?

En terrassmarkis monteras såklart oftast på väggen ovanför ett fönster, altandörr eller glasparti, så ta reda på om det finns lämpliga reglar att fästa den i. Om inte, kan man också montera markisen i taknocken/takfoten.

  • I vilket väderstreck ligger fönstret eller uteplatsen? Markiser som monteras i söderläge är oftast mer utsatta för sol, väder och vind. Då kan det vara smart att köpa en kassettmarkis som skyddar markisen när den är infälld.

  • Hur högt behöver markisen sitta? Dörrar och fönster under markisen ska kunna röra sig fritt. I Sverige öppnas både fönster och dörrar i normalfallet utåt, så tänk på att ta hänsyn till detta när du väljer hur högt ovanför dörr- eller fönsterkarm som markisen ska monteras.

  • Vindsensor och automatik? Om din markis sitter på ett blåsigt eller väderutsatt läge kan en vindsensor med motor och automatik vara en god investering. Förutom att den säkerställer att markisen inte blåser sönder, ser den till att fälla ut markisen när solen gassar och du inte är hemma, vilket håller ditt hem svalt och skönt även under soliga sommardagar.

Generellt om montering

Det viktigaste är att markisen sitter väl förankrad intill väggen och att den är fackmannamässigt monterad. Tänk därför på att alltid anlita en fackman som ser till att markisen monteras korrekt. När du köper markis från oss är den alltid måttbeställd och vi hjälper till med professionell montering, vilket gör att du kan vara trygg i att din markis alltid blir professionellt och exakt monterad.

Vi hjälper till!

Om du funderar du på att skaffa ny markis är du alltid välkommen att prata med oss först om du har frågor eller beställ ett kostnadsfritt hembesök via vårt formulär på hemsidan.

FAQ image

4. Vill du ha ett aktivt solskydd?

Markiser skyddar mot både solsken och överdriven uppvärmning. Men idag är markiser mycket mer än en praktisk funktion; idag är de lika mycket ett snyggt designat komplement till byggnaden som en praktisk lösning för solskydd.

Om du har en stor markis – eller flera mindre – som ska användas ofta, kan det vara smart att köpa en markis som är motoriserad. Om du vill ha ett aktivt solskydd finns det idag också många möjligheter för vind, regn och sol-automatik och motorisering som säkerställer att du får det inomhusklimat du eftersträvar.

FAQ image

5. Inför köpet: Hur vet man om en markis håller bästa kvalitet?

Om du ska väljer mellan olika alternativ inför köpet bör du bland annat jämföra leverantörernas kvalitet och leveranskapacitet, hur robusta konstruktionerna är och vilket material som används för markisduken.

Utvärdera markisleverantören

  • Kan de visa att de levererat kvalitet till andra kunder?

  • Har de referensobjekt med liknande solskyddslösningar?

  • Kan de erbjuda markiser från markistillverkare som håller jämn, hög kvalitet och som levererar både snygga och robusta konstruktioner?

Hur är markisen konstruerad och vilka material används?

Du bör säkerställa att markisen är tillverkad i bästa möjliga material för vårt skandinaviska klimat. Vårt klimat utsätter både konstruktion, motor och väv för både temperaturskillnader, vind, regn och fukt. Det ställer höga krav på både markisens konstruktion och markisdukens kvalitet.Du bör därför undersöka hur kraftig konstruktionen är; ju kraftigare konstruktion, desto längre livslängd.

Vikarmarnas konstruktion

För att en markis ska behålla funktion och utseende länge är vikarmarnas utformning helt avgörande. De måste vara robust och hållbart konstruerade för att behålla sin funktion under markisens livslängd. Ju större markis, desto viktigare är detta.

– Välj alltid aluminium

Kvalitetsmarkiser är tillverkade av aluminiumprofiler och gjutna aluminiumkomponenter. Det gör dem både hållbara och lätta. Om profilerna tillverkats i plast (vilket är billigare) är konstruktionen inte alls lika hållbar. Ibland tillverkas profiler och vikarmar i stål, vilket är billigare, men också betydligt tyngre – och långt ifrån lika elegant som aluminium.

– Hur är vikarmen fjädrad?

Inne i vikarmarna sitter fjädrar som spänner markisduken. Dessa fjädrar görs i olika material. För att få bästa möjliga hållbarhet brukar vi rekommendera att du väljer en markis med vajer över vikarmens knäled.

– Dukens/markisvävens material

Duken är, av naturliga skäl, den mest utsatta delen på en markis, så tumma inte på kvaliteten här – köp det bästa. Markisväv tillverkas oftast i polyester eller akryl. Polyester är billigare, men bleks och slits mer än akryldukar.

Våra dukar är av högsta kvalitet och tillverkas alltid av 100 procent spinnfärgad akryl, vilket gör att väven inte bleks av solen. De har också rejäl impregnering som skyddar länge mot smuts och fukt.

FAQ image

6. Motordriven markis, eller med vev eller automatik?

Att bestämma om du ska välja en motordriven markis eller en med vev är såklart en kostnadsfråga. Men det är också en bekvämlighetsfråga.

Som vi nämnde ovan, kanske den som använder markisen ofta bör välja att köpa motordrivna markiser – en markis kan vara relativt tung att veva in för hand. Om solskyddet ska vara aktivt för att till exempel hålla ett visst inomhusklimat kanske man även vill koppla på sol- och vindsensorer som automatiskt fäller ut markisen vid solsken och fäller in den vid moln, vind eller regn.

FAQ image

7. Hur länge håller en markis – hur ofta behöver man köpa ny / byta?

Hur länge dina markiser håller, beror i hög grad på vilken kvalitet konstruktion och material håller. Som vi nämnde ovan, är en konstruktion i aluminium att föredra, inte minst då den inte rostar. Markisens livslängd beror såklart också på hur väl du tar hand om den. Med rätt underhåll kan din terrassmarkis och din fönstermarkis dock hålla sig fräsch i både funktion och utseende i 15 år.

Hur får jag min markis att hålla länge?

  • Använd skyddande tillbehör. Många av våra markiser går att få som hel- respektive halvkassett, vilket skyddar både duk och vikarmar när den inte används. Du kan också skydda markisen med ett skyddstak.

  • Håll koll på din markis. Fäll in den när det blåser, regnar eller snöar.

  • Utför enklare underhåll med jämna mellanrum. Kolla till exempel upp om maskineriet behöver smörjas med jämna mellanrum (det framgår i markisens bruksanvisning).

Om våra markiser

Hos oss finner du ett brett urval av markiser från några av marknadens främsta markistillverkare. Våra markiser är alltid måttbeställda enligt dina önskemål för att passa för just din bostad och uteplats. Självklart hjälper vi dig att montera markiserna för en proffsig och stilren finish.

Prata med oss om du behöver ett bollplank inför ditt markisköp – vi har lång erfarenhet av alla typer av markiser. 

Varmt välkommen till oss för råd, tips och inspiration när du ska köpa markis!

FAQ image

Funderar du på att köpa Markiser?

Här har du vår Checklista

Detta är våra 7 bästa råd för dig som vill köpa en markis nu till sommaren.

Vi hjälper dig att planera ditt köp och hitta rätt lösning för just dig

1. Vilken typ av markis bör du köpa?

När du kikar runt på olika markiser, kommer du att upptäcka att du har fyra olika varianter att välja bland: fönstermarkiser, terrassmarkiser, fristående markiser och takmarkiser.

Fönstermarkis

Fönstermarkiser är kanske den vanligaste beställningen vi får. Det går att välja mellan fallarmsmarkiser och vertikalmarkiser.

  • Fallarmsmarkisen är en klassisk fönstermarkis som fälls ut framåt och nedåt på en markisarm. Armarna sitter fast längst fram i det som kallas frontprofil, samt en bit ner på var sin sida av fönstret.

  • Screenmarkisen (eller vertikalmarkisen) är en markis som fälls ned helt vertikalt, lite som en utvändig rullgardin. Denna modell passar extra bra om dina fönster är höga eller om markisen monteras på ett vindutsatt läge.

Terassmarkis

Terrassmarkiser är ofta lite större och monteras horisontellt över din uteplats, altan eller balkong. En terrassmarkis kan, precis som de flesta av våra markiser, fås med en mängd olika smarta tillbehör såsom inbyggd belysning, terrassvärmare, motorisering samt sol- och vindsensorer.

Terrassmarkiser finns i fyra olika varianter:

  • Helkassettmarkiser – markisväv och armar sitter helt skyddade av en kassett när den är infälld.

    • Halvkassettmarkiser – markisväven är helt skyddad när den är infälld , men armarna hänger utanför/nedanför.

    • Öppna markiser – detta är en så kallad standardmarkis utan kassett. Markisväv och konstruktion är oskyddad, men man kan köpa till ett så kallat skyddstak som ger visst skydd.

    • Sidomarkiser – markis som fästs i väggen och rullas ut som en provisorisk vägg vid kortsidan av uteplatsen. Bilden nedan visar en fin sidomarkis i vitt, som blir ett trevligt solskydd vid eftermiddagssol.

Fristående Markis

Fristående markiser står på en ställning och förankras i marken. Man köper denna typ av markis i två delar: ställningen och två markiser som kopplas på ställningen. Denna markismodell lämpar sig för uteplatser och miljöer där det inte finns någon lämplig vägg att fästa markisen, eller om utemiljön inte är i anslutning till huset (över en pool eller del av trädgården). På bilden nedan ser du den innovativa markisen ”Planet” som monteras genom att ”skruvas” fast i marken.

Takmarkis

Takmarkiser monteras oftast över inglasade uterum eller glaspartier som lätt blir överhettade när solen ligger på. Markisen tar upp värmen från solen innan den når glaset och förhindrar att den når uterummet.

FAQ image

2. Hur stor ska markisen vara?

För att ge det solskydd du vill ha, är det viktigt att markisens längd och bredd blir rätt. Då kan det vara bra att känna till ett par saker inför köpet:

  • Om du vill ha ett längre utfall än bredden på markisen måste du välja en pergola. Det är nämligen bara en pergola som går att få med längre utfall än bredd. Pergolan har stöttande ben i ytterhörnen vilket ger stadga och större volym under markisen.

  • Om du har en riktigt bred uteplats eller ett stort fönsterparti, kan det också vara ett alternativ att sätta två markiser bredvid varandra för att behålla markisens stadga och funktion.

Tips: En terrassmarkis som monteras över en altan eller terrass behöver täcka ungefär 50 centimeter utanför ytan som ska skuggas för ett fullgott solskydd.

FAQ image

3. Var ska markisen sitta / hur ska den monteras?

En terrassmarkis monteras såklart oftast på väggen ovanför ett fönster, altandörr eller glasparti, så ta reda på om det finns lämpliga reglar att fästa den i. Om inte, kan man också montera markisen i taknocken/takfoten.

  • I vilket väderstreck ligger fönstret eller uteplatsen? Markiser som monteras i söderläge är oftast mer utsatta för sol, väder och vind. Då kan det vara smart att köpa en kassettmarkis som skyddar markisen när den är infälld.

  • Hur högt behöver markisen sitta? Dörrar och fönster under markisen ska kunna röra sig fritt. I Sverige öppnas både fönster och dörrar i normalfallet utåt, så tänk på att ta hänsyn till detta när du väljer hur högt ovanför dörr- eller fönsterkarm som markisen ska monteras.

  • Vindsensor och automatik? Om din markis sitter på ett blåsigt eller väderutsatt läge kan en vindsensor med motor och automatik vara en god investering. Förutom att den säkerställer att markisen inte blåser sönder, ser den till att fälla ut markisen när solen gassar och du inte är hemma, vilket håller ditt hem svalt och skönt även under soliga sommardagar.

Generellt om montering

Det viktigaste är att markisen sitter väl förankrad intill väggen och att den är fackmannamässigt monterad. Tänk därför på att alltid anlita en fackman som ser till att markisen monteras korrekt. När du köper markis från oss är den alltid måttbeställd och vi hjälper till med professionell montering, vilket gör att du kan vara trygg i att din markis alltid blir professionellt och exakt monterad.

Vi hjälper till!

Om du funderar du på att skaffa ny markis är du alltid välkommen att prata med oss först om du har frågor eller beställ ett kostnadsfritt hembesök via vårt formulär på hemsidan.

FAQ image

4. Vill du ha ett aktivt solskydd?

Markiser skyddar mot både solsken och överdriven uppvärmning. Men idag är markiser mycket mer än en praktisk funktion; idag är de lika mycket ett snyggt designat komplement till byggnaden som en praktisk lösning för solskydd.

Om du har en stor markis – eller flera mindre – som ska användas ofta, kan det vara smart att köpa en markis som är motoriserad. Om du vill ha ett aktivt solskydd finns det idag också många möjligheter för vind, regn och sol-automatik och motorisering som säkerställer att du får det inomhusklimat du eftersträvar.

FAQ image

5. Inför köpet: Hur vet man om en markis håller bästa kvalitet?

Om du ska väljer mellan olika alternativ inför köpet bör du bland annat jämföra leverantörernas kvalitet och leveranskapacitet, hur robusta konstruktionerna är och vilket material som används för markisduken.

Utvärdera markisleverantören

  • Kan de visa att de levererat kvalitet till andra kunder?

  • Har de referensobjekt med liknande solskyddslösningar?

  • Kan de erbjuda markiser från markistillverkare som håller jämn, hög kvalitet och som levererar både snygga och robusta konstruktioner?

Hur är markisen konstruerad och vilka material används?

Du bör säkerställa att markisen är tillverkad i bästa möjliga material för vårt skandinaviska klimat. Vårt klimat utsätter både konstruktion, motor och väv för både temperaturskillnader, vind, regn och fukt. Det ställer höga krav på både markisens konstruktion och markisdukens kvalitet.Du bör därför undersöka hur kraftig konstruktionen är; ju kraftigare konstruktion, desto längre livslängd.

Vikarmarnas konstruktion

För att en markis ska behålla funktion och utseende länge är vikarmarnas utformning helt avgörande. De måste vara robust och hållbart konstruerade för att behålla sin funktion under markisens livslängd. Ju större markis, desto viktigare är detta.

– Välj alltid aluminium

Kvalitetsmarkiser är tillverkade av aluminiumprofiler och gjutna aluminiumkomponenter. Det gör dem både hållbara och lätta. Om profilerna tillverkats i plast (vilket är billigare) är konstruktionen inte alls lika hållbar. Ibland tillverkas profiler och vikarmar i stål, vilket är billigare, men också betydligt tyngre – och långt ifrån lika elegant som aluminium.

– Hur är vikarmen fjädrad?

Inne i vikarmarna sitter fjädrar som spänner markisduken. Dessa fjädrar görs i olika material. För att få bästa möjliga hållbarhet brukar vi rekommendera att du väljer en markis med vajer över vikarmens knäled.

– Dukens/markisvävens material

Duken är, av naturliga skäl, den mest utsatta delen på en markis, så tumma inte på kvaliteten här – köp det bästa. Markisväv tillverkas oftast i polyester eller akryl. Polyester är billigare, men bleks och slits mer än akryldukar.

Våra dukar är av högsta kvalitet och tillverkas alltid av 100 procent spinnfärgad akryl, vilket gör att väven inte bleks av solen. De har också rejäl impregnering som skyddar länge mot smuts och fukt.

FAQ image

6. Motordriven markis, eller med vev eller automatik?

Att bestämma om du ska välja en motordriven markis eller en med vev är såklart en kostnadsfråga. Men det är också en bekvämlighetsfråga.

Som vi nämnde ovan, kanske den som använder markisen ofta bör välja att köpa motordrivna markiser – en markis kan vara relativt tung att veva in för hand. Om solskyddet ska vara aktivt för att till exempel hålla ett visst inomhusklimat kanske man även vill koppla på sol- och vindsensorer som automatiskt fäller ut markisen vid solsken och fäller in den vid moln, vind eller regn.

FAQ image

7. Hur länge håller en markis – hur ofta behöver man köpa ny / byta?

Hur länge dina markiser håller, beror i hög grad på vilken kvalitet konstruktion och material håller. Som vi nämnde ovan, är en konstruktion i aluminium att föredra, inte minst då den inte rostar. Markisens livslängd beror såklart också på hur väl du tar hand om den. Med rätt underhåll kan din terrassmarkis och din fönstermarkis dock hålla sig fräsch i både funktion och utseende i 15 år.

Hur får jag min markis att hålla länge?

  • Använd skyddande tillbehör. Många av våra markiser går att få som hel- respektive halvkassett, vilket skyddar både duk och vikarmar när den inte används. Du kan också skydda markisen med ett skyddstak.

  • Håll koll på din markis. Fäll in den när det blåser, regnar eller snöar.

  • Utför enklare underhåll med jämna mellanrum. Kolla till exempel upp om maskineriet behöver smörjas med jämna mellanrum (det framgår i markisens bruksanvisning).

Om våra markiser

Hos oss finner du ett brett urval av markiser från några av marknadens främsta markistillverkare. Våra markiser är alltid måttbeställda enligt dina önskemål för att passa för just din bostad och uteplats. Självklart hjälper vi dig att montera markiserna för en proffsig och stilren finish.

Prata med oss om du behöver ett bollplank inför ditt markisköp – vi har lång erfarenhet av alla typer av markiser. 

Varmt välkommen till oss för råd, tips och inspiration när du ska köpa markis!

FAQ image

Vill du få ett Helt Gratis Prisförslag & Hembesök?

(Värde: 5999 kr)

Fyll i kontaktformuläret så kontaktar vi dig inom kort

Har du frågor eller behöver hjälp?

Ring oss för gratis rådgivning

Har du frågor eller behöver hjälp?

Ring oss för gratis rådgivning

070-955 46 64

: Silverviksgatan 2

213 74 Malmö

Copyright 2024 . All rights reserved